Risker med smslån

Smslån har en hel del fördelar, det kan vi alla hålla med om. Det är ju tack vare de snabba utbetalningarna, låga kraven och korta men förlängningsbara avbetalningstiderna som smslånen har blivit så populära genom åren. De är lättillgängliga helt enkelt. Dock är det denna lättillgänglighet som även är smslånets största nackdel eftersom det är enkelt att trilla ner i skuldfällan om man inte är ansvarsfull och realistisk när det kommer till återbetalningen.

Med andra ord kan ett smslån både vara en riktig räddare i nöden och anledningen till att du hamnar hos kronofogden. I denna artikel ska vi därför titta lite närmare på de fyra största riskerna med smslån och hur du undviker dem på bästa sätt.

Risk 1 – hög ränta

Många skyller på att den höga räntan är boven när det gäller skuldsättningar. Vilket förvisso kan stämma om man nu lägger upp ett större smslån under en längre tid, till exempel under 2 år, men när det gäller mindre lån vars löptid ligger på endast en månad behöver det faktiskt inte alls bli särskilt dyrt. Lånar du exempelvis 2 000 kr under 30 dagar kan räntan ligga på runt 250 kr, så att säga att den höga räntan skulle vara den största boven behöver inte alls stämma.

Dock bör du alltid vara noggrann med att kontrollera ditt låns totalkostnad och se om du faktiskt har råd att betala tillbaka i tid. I det stora hela ligger trots allt ansvaret i låntagarens händer. Är man inte säker på att man har råd att betala tillbaka sitt lån, bör man helt enkelt hålla sig borta ifrån att låna.

Risk 2 – förlängningar

Inte alla långivare erbjuder möjligheten att förlänga ett lån, vilket egentligen är ganska bra med tanke på att det kan bli en riktigt dyr historia. Försök i allra möjligaste mån att hålla dig borta ifrån att förlänga lån om det inte är absolut nödvändigt, eftersom att räntan för förlängningen är mycket högre än dröjsmålsräntan. Med andra ord kommer ditt lån bli mycket dyrare om du väljer att förlänga det.

Skulle du vara ganska säker på att du kan betala tillbaka ditt lån i tid men vill vara på den säkra sidan, kan du välja en långivare som erbjuder möjligheten att förlänga lånet. Det kan vara bra i förebyggande syfte, om till exempel något oförutsett skulle hända när det gäller din ekonomi. Ansök aldrig om ett lån om du i förväg vet att du kommer behöva förlänga det.

Risk 3 – korta avbetalningstider

Att avbetalningstiden på smslån är såpass kort kan både vara på gott och ont. Detta eftersom ett mindre lån kan vara bra om du i akut av en mindre summa pengar, till exempel strax innan lön, och kan betala tillbaka det direkt du fått lön igen. Men att betala av ett större smslån, kanske på 8 000–10 000 kr, under en period av en eller två månader plus ränta kan vara svårt om din ekonomi inte är god nog.

Men hur ska man då göra om man är i akut behov av en sån summa pengar? Det allra bästa är att vända sig till en långivare som erbjuder längre löptider och lägre räntor. Jämför dig fram för att hitta det bästa lånealternativet för just dig och din ekonomi.

Risk 4 – snabba utbetalningar

De snabba utbetalningarna är kanske det som är mest utmärkande för just smslån. Detta är såklart mycket fördelaktigt och hjälpsamt om du plötsligt står med en akut utgift mitt i månaden som du inte räknat med. Dessutom kan du få pengarna utbetalade direkt, både på kvällar och helger, så man kan säga att det är en slags trygghet.

Självklart är risken med detta att det är väldigt lockande att ta ett snabbt lån för att finansiera impulsköp och spontana nöjen. Kanske sitter du en vardagskväll och spelar på ditt favoritcasino och vill ha lite extra att spela för, kanske går du på stan och hittar den perfekta kameran, kanske sitter du i baren med dina vänner och vill sätta guldkant på kvällen. Vad det än är för situation du befinner dig i bör du alltid tänka ansvarsfullt när det kommer till lån. Oavsett vad du vill använda lånet till bör du komma ihåg att du alltid kommer behöva stå med räkningen senare.

Comments are closed