Tänk på innan du lånar

Du bör aldrig låna pengar om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka på lånet, för annars kan du få stora problem med obetalda skulder som bara växer och växer och som tillslut kanske till och med hamnar hos kronofogden. För att du inte ska hamna i en sån situation har vi på internetlan.se gjort en liten checklista på vad du bör tänka på innan du lånar.

1. Tänk på innan du lånar att aldrig finansiera obetalda skulder med nya lån. Om du finansierar ett gammalt lån med ett nytt lån kommer dina skulder bara att växa. Om du inte har råd att betala för din gamla skuld kommer du förmodligen inte heller kunna betala för det nya lånet.

2. Kalkylera alltid innan du lånar. Se till att du har lite marginaler även efter att du lagt undan pengar till lånet eftersom det alltid finns risk för att oväntade utgifter dyker upp.

3. Fundera på vad du kan uppoffra. Om din kalkyl visar att du inte har råd att betala tillbaka på ett lån måste du fundera på vad för utgifter du kan dra ner på och om du tycker att det är värt det. Kan du tänka dig att äta matlåda på jobbet? Är du villig att säga upp dina tidningsprenumerationer? Kan du tänka dig att stanna hemma när dina kompisar går ut? Kan du tänka dig att lämna bilen hemma och åka kommunallt till jobbet? Sparar du pengar på att säga upp ditt fasta telefonabonnemang?

4. Hur stabil är din inkomst? Om du inte har en fast inkomst och din inkomst varierar mycket bör du vara försiktig med att ta ett lån, i alla fall om din lägsta månadsinkomst inte skulle räcka för att betala för lånet. Du bör också vara försiktig med att ta ett lån om risken är stor för att du kommer att sägas upp på jobbet.

5.  Tänk på innan du lånar att alltid jämföra lån. Jämför lånekostnaderna men också avbetalningstiden eftersom en längre avbetalningstid ger en lägre månadskostnad.

Comments are closed