Undvik skuldsättning

Att hamna i skuld är tyvärr ingenting som är särskilt ovanligt, utan det är faktiskt ganska enkelt att skuldsätta sig i dagens samhälle. Skuldsättning kan vara ett resultat av att ekonomin oväntat förändrats till det sämre, kanske har man förlorat jobbet, eller att man har dragit på sig många dyra utgifter som man egentligen inte har råd med, som till exempel smslån eller andra krediter.

Dock är det långt ifrån bara smslån och krediter som knuffar ner människor i skuldträsket, utan det kan lika gärna röra sig om obetalda räkningar eller skatteskulder, till och med parkeringsböter som man struntat i att betala som till slut hamnar hos kronofogden.

Att bli skuldsatt är i vilket fall som helt inte särskilt roligt och därför tänkte vi nu ge dig några värdefulla tips på hur du bör göra för att hålla dig så långt bort ifrån skuldfällan som möjligt.

Tips på hur du undviker skuldsättning

 • En av de allra största utgifterna vi har idag är mobiltelefonen. Därför bör du försöka hitta ett bra abonnemang med en fast månadskostnad, som ändå erbjuder dig en vettig surfmängd och fria samtal samt sms. Eller varför inte testa ett klassiskt kontantkort? Då är det omöjligt att surfa eller ringa för mer än det du betalat.
 • Har du en bil är det ytterst viktigt att du är noggrann med att betala din bilförsäkring. Annars kan det bli så dyrt som hundra kronor om dagen i trafikförsäkringsavgift.
 • Hitta bättre elavtal, alternativt var lite extra noggrann med att inte förbruka mer el än du behöver i ditt hem.
 • Skulle du ha en låg inkomst och tagit studielån tidigare som nu måste betalas tillbaka, kan du kontakta studiemedelsnämnden och fråga om du skulle kunna få betala mindre tills det att du får en bättre inkomst.
 • Gör en realistisk budget som du försöker ha som vana att leva efter. Detta är extra viktigt om du är intresserad av att ta ett lån men försök att i första hand betala allt du köper med dina egna pengar. Kom ihåg att alltid vara realistisk och tänka på konsekvenserna innan du tar ett lån.
 • Spara ihop till en buffert. En buffert är sparade pengar som täcker upp för oväntade kostnader, vilket kan vara mycket tacksamt i akuta ekonomiska situationer.
 • Betala dina räkningar så fort du får din lön. Dels slipper du oroa dig för att ha missat någon räkning och dels slipper du den där tråkiga stressen som en hög obetalda räkningar kan ge.
 • Skulle du inte ha råd att betala en räkning bör du kontakta företaget som skickat räkningen snarast och fråga om ni kan komma överens om en annan lösning, till exempel delbetalning. Kom ihåg att det varken kostar eller skadar att fråga.
 • Skulle en räkning ligga obetald så länge att den riskerar att hamna på kronofogdens bord bör du försöka sälja något av värde för att betala av skulden. Skulle räkningen hinna gå till kronofogden kommer nämligen de tvinga dig sälja något värdefullt för att kunna betala och dessutom kommer du få en betalningsanmärkning på köpet. Därför är det bättre att betala skulden i förväg.
 • Har du svårt att komma ihåg att betala dina räkningar kan du antingen sätta påminnelser ett visst datum varje månad eller låta vissa räkningar dras automatiskt varje månad via autogiro (detta under förutsättning att räkningens belopp är detsamma varje månad).
 • Ett bra alternativ till pappersfakturor är e-fakturor, som hamnar direkt i din internetbank och tillåter dig betala smidigt via mobilen. Då slipper du hålla reda på papper och minskar kostnaden eftersom du inte behöver betala någon aviavgift.

 

Comments are closed